Bouwbesluitregel ongunstig voor milieu

Het Bouwbesluit kent maar 1 lift, en dat is een lift met een kooi van 1,05 x 2,05 meter (daar past een brancard in). Uit de Richtlijn Liften volgt dan een hefvermogen van 1000 kg of 13 personen. Als je alleen naar de benodigde vervoerscapaciteit kijkt, is dat hefvermogen veelal te groot. Alleen omdat er misschien een keer een brancard in de lift moet, worden er liften geplaatst met een te groot hefvermogen en dus te hoog energieverbruik.

Volgens de inmiddels niet meer geldende NEN 1081 mocht een lift voorzien zijn van een tussendeur. Door de deur te openen kon er bijv. een brancard worden vervoerd. Een aantal functies werd bij geopende deur geblokkeerd en opschriften wezen de gebruikers op het gevaar van overbelading. Het hefvermogen werd afgestemd op het vloeroppervlak bij gesloten deur.

Er zijn inmiddels genoeg technische voorzieningen (bijv. automatische weging van de belading) om het toestaan van de oude tussendeur weer te heroverwegen. Voor het energieverbruik zou het in ieder geval gunstig zijn.