Opdrachtgever

— Executive Property Invest

Samenwerking

— Goed4U Vastgoedmanagement; Honhoff Vastgoed

Architect

— AGS Architecten Amsterdam

Visit Website

Omschrijving

Het monumentale Hirsch Gebouw aan het Leidseplein in Amsterdam is de laatste jaren grondig gerenoveerd. Het heeft inmiddels prestigieuze gebruikers als de Applestore, de Mini Brand Store en ABN AMRO.

In het zuidelijke trappenhuis van het Hirsch Gebouw bevindt zich een oude liftinstallatie. De trap draait om de lift heen en is van de liftschacht gescheiden door halfhoge gaaswanden. De lift heeft in het gebouw een belangrijke transportfunctie en moest grondig gemoderniseerd worden. Bij de modernisering zijn de volgende uitgangspunten gekozen: behoud van het authentieke karakter van de lift(schacht); verhoging van het veiligheidsniveau tot de hedendaagse standaard; vergroten van de bedrijfszekerheid; verbeteren van de energieprestatie en vergroten van het hefvermogen. Arend Consultants heeft het ontwerp gemaakt, de aanbesteding verzorgd en het project begeleid tot en met de oplevering. Van buiten lijkt er weinig te zijn veranderd, maar achter de schermen is er nauwelijks iets hetzelfde gebleven. De lift heeft na installatie een B-label gekregen voor het energieverbuik en dat is in deze situatie een uitstekende prestatie met als gevolg een halvering van het energieverbruik.

 

DSC_0296Arend Consultants heeft ook onderzoek gedaan naar het functioneren van de liftengroep voor het personenvervoer in het Hirsch Gebouw. De groep is uitgevoerd met een bestemmingsbesturing van de eerste generatie. Het onderzoek heeft¬†interessante¬†uitkomsten opgeleverd met betrekking tot de “quality of service” en het energieverbruik.

Diverse vervoerscenario’s zijn geanalyseerd met geavanceerde simulatiesoftware: verschillende bezettingsgraden van de kantoorverdiepingen; liftgebruik in de ochtendspits, tijdens de lunch en gedurende de gehele dag. De uitkomsten zijn gerapporteerd aan de opdrachtgever en worden gebruikt voor verdere optimalisatie van het besturingssysteem.

 

Gerelateerde projecten